Wat is een manueel therapeut?

U kunt bij ons ook terecht voor Manuele Therapie in Groningen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die, na zijn opleiding voor fysiotherapie, een 3-jarige masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Bij Fysiotherapie Groningen is Bert-Jan van Nistelrooij de manueel therapeut. U kunt met hem een afspraak inplannen via 050-5791811

Voor wie is manuele therapie?

Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert van één of meerdere gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar en het bewegen verloopt gemakkelijker. Enkele voorbeelden:

  • Hoofd- en nekpijn die ontstaan door het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Wat is het doel?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren.

Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de manueel therapeut naar je houding, bewegingen en gewrichten. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut een aanpak voor de verdere behandeling.

Afspraak inplannen bij onze manueel therapeut? Schrijf je online in!